Бродерия на шевица върху народната носия

11 октомври 2023
Бродерия на шевица върху народната носия

Бродерията на шевица върху народната носия е изключително важен елемент от българския фолклор, който играе ключова роля в дефинирането на националната идентичност на българския народ.

Българските шевици, които ние от КАРНАВАЛ БГ  бродираме върху различните народни носии, символизират не само красота, но и хармонията в света и човешкото поведение, като по този начин продължават да бъдат вдъхновение за поколения и символ на националната идентичност.

Този вид народно изкуство се изразява чрез бродирани дизайни върху мъжки и дамски ризи, както и други елементи на традиционните български носии.

Така чрез бродерията на народната носия, българите изразяват своята национална принадлежност и се препредава за поколенията културното богатство и наследство на страната.

 • Исторически контекст и традиция: Шевицата бродирана върху българската народна носия има дълга история, която се проследява до древни времена и е наследена от поколение на поколение, предавайки се от майка на дъщеря и от баба на внучка, играейки ключова роля в запазването на българската култура и национална идентичност.

 • Символика и дизайн: Шевицата често съдържа символични мотиви, които са важни за народната култура, които включват геометрични фигури, цветя, животни и др., като всяка област на България има свои уникални дизайни и символи.

 • Разнообразие и регионални различия: България е богата на различни регионални стилове и дизайни и това разнообразие отразява историческите и културни влияния, които са формирали различните области на страната.

 • Национална идентичност: Бродерията на шевица не само придава красота на народната носия, но и играе важна роля в укрепването на българската национална идентичност, като ни свързва с културното наследство и ни помага да се идентифицираме с богатата история и традиции.

 • Съвременно значение: Шевицата продължава да бъде важна част от съвременната българска култура и да се носи по време на специални събития и празници, като освен това, се подчертава и в съвременни модни дизайни и изкуства, което я прави жив и актуален символ на нацията.

 • Символ на трудолюбие: Жена, която работи с игла и конец, символизира труда и усърдието на българите и стремеж към усъвършенстване.

 • Символ на традиционната българска ръчна изработка: Шевицата представлява традицията на ръчната изработка, която е била част от българската култура в продължение на векове, а Българските шевици са създавали красиви и уникални бродерии и текстилни изделия, които отразяват народните обичаи и красотата на българския фолклор.

 • Символ на красотата и народната идентичност: Бродерията на шевица създава красиви и цветни народни носии, които са символ на българската красота и национална идентичност и отражение на българския фолклор, с неговите ярки цветове и орнаменти, които отразяват богатството на културата ни.

 • Символ на продължаващата традиция и наследство: Българската шевица продължава да бъде важен и жив символ на българската култура и народна идентичност, а традицията на бродерията и ръчната изработка се предава от поколение на поколение, и това е видимо в съвременния български дизайн и изкуство.

 • Риза с бродерия на шевица: Блузата или ризата с бродирани шевици е символ на традиционното българско облекло и подчертава връзката на народа със своето наследство и традиции.

 • Бродерия и шев на ризата: Бродерията и ръчната изработка на ризата са символ на изкуството и уменията на българските жени, на труда и креативността, както и вниманието към детайлите в българската култура.

 • Кърпа: Кърпата с бродирана шевица, носена на главата, е символ на скромността и покорността, подчертавайки красотата и естетиката на женските облекла и аксесоари.

Общо взето, всеки елемент на българската шевица има свое символично значение, което подчертава различни аспекти на българската култура и народната идентичност, като изразява връзката на българския народ със своето минало и наследство.

Българската култура е богата на символи и традиции, които проследяват вековете, а една от най-забележителните и красиви прояви на тази култура се изразява в бродерията и изработката на народната носия.

Българските шевици играят централна роля в запазването и предаването на традициите и са послание за здраве, любов и благоденствие, като съдържат закодирани символи, които са били част от бита и културата на българите.

Изкуството на Бродерията: Бродерията е изящна изработка, която представлява уменията на българските жени и тяхната връзка с традицията, като изкуството им не е само украса, а е израз на креативност и индивидуалност, съчетана със силния дух на общността.

Всяка шевица носи в себе си няколко ключови символа, които имат дълбоко значение за българската култура:

 • Символ на здраве: Мнозина от бродериите включват символи, свързани с здраве и благополучие и вярата, че тази бродерия може да защити носителя си от болести и зли сили, като такива символи са често срещани в бродериите на деца и новородени.

 • Символ на любов: Любовта и семейството са също чести теми, като мотивите, свързани със сърцето и цветята, символизират любовта и обичта към близките, а шевиците плетат молитви и желания за щастливи брачни отношения и семейно щастие.

 • Символ на благоденствие: Мнозина от бродериите включват мотиви, символизиращи изобилие и благоденствие, с изображения на плодове, хляб и други символи на изобилието, като желания за процъфтяване и плодородие в семействата.

Хармония и Създателство

Българските шевици не създават просто облекло, а хармония във визията и душата на хората и са източник на вдъхновение и радост, както и свидетелство за културното наследство и богатство на нацията.

Изкуството на бродерията продължава да е жив и важен символ на българската култура, а в тази изкуствена хармония на цветове и символи се съдържа историята, вярата и стойностите на нашият древен народ.

Събирайки всички тези символични аспекти, българската шевица представлява богатството и разнообразието на българската култура, като в същото време подчертава народното наследство и обогатява българската културна идентичност.

Защо сценичните костюми са важни за децата

Обличайки се в любимите си герои, децата се пренасят в приказни истории, развиват своята креативност, емоционална интелигентност и комуникативни умения.

прочети още
Народната носия

Народната носия е традиционното облекло и важен елемент от културната идентичност, като носенето и често е свързано с особени събития и празници.

прочети още
Скарпини и цървули за български народни танци

Скарпините добавят красота към визията на танцьорите, а подметките осигуряват отлично сцепление с пода, което е от съществено значение, особено при бързи движения.

прочети още
Българската народна носия и вековните традиции

Българската народна носия е част от националната идентичност и културно богатство на страната ни, като проследява вековете и отразява богатата история и култура на България.

прочети още
Ямурлукът е символ на българския фолклор

Със своето символично значение и уникален дизайн, ямурлукът е важна част от Българският фолклор и играе ключова роля в множество традиции и обичаи.

прочети още
Разнообразие от коледни костюми предлагани от КАРНАВАЛ БГ

Коледните празници с костюми на Елфите, Дядо Коледа и Снежанка са отличен начин да добавите забавление и топлота към вашия празник, за да бъде по-вълнуващ и забавен.

прочети още
Кукерски маски и костюми и магията на българския фолклор

Символиката на кукерските маски е богата и разнообразна, а кукерите използват глъч и звуци, за да изгонят лошите духове и да насърчават плодородието.

прочети още
Сценични костюми на Пролет, Лято, Есен и Зима

Костюмите и аксесоарите за всеки сезон, играят ключова роля за развитието на детското въображение, като пренасят децата в различни времена на годината.

прочети още
Сценични костюми на филмови и приказни герои

КАРНАВАЛ БГ предоставя разнообразие от костюми, вдъхновени от герои от известни приказки и филми, които развиват въображението на децата в детските градини.

прочети още
Сценични костюми на насекоми

Сценичните костюми на насекоми, добавят още повече магия към специалните моменти от детството и превръщат всяко детско тържество в истинско приключение!

прочети още
Сценични костюми на птици за детските градини

Сценичните костюми са важен елемент за детските градини и театралните представления и придават още по-голяма магия и вълнение на малките актьори

прочети още
Сценични костюми на различни животни

КАРНАВАЛ БГ предоставя оригинални идеи за впечатляващи сценични костюми на животни, включващи разнообразни образи, които приковават вниманието на малки и големи.

прочети още
Сценични костюми за деца, вдъхновени от цветя

Сценичните костюми на цветя, са вдъхновение за всяко дете. КАРНАВАЛ БГ е мястото, където се раждат тези уникални костюми, предлагайки богато разнообразие за малки и големи.

прочети още
Сценични костюми за деца на тема "Плодове и Зеленчуци"

Плодовете и зеленчуците са не само вкусни и хранителни, но и цветни и забавни, което ги прави прекрасен избор за сценични костюми за деца в детски градини и училища.

прочети още
Декори за детските градини

Вашата детска градина може да бъде не просто обикновено място за забавление, а истински приказен свят, който вдъхновява и развива децата. Ние сме тук, за да ви представим разнообразие от декори, които ще направят тази магия възможна. Изработени с висококачествени материали и съчетани със забавни и образователни елементи, нашите декори са ключът към създаването на перфектното детско преживяване.

прочети още
International Dance Open Bulgaria

Танцова работилницa присъства на -ТВОРЧЕСКИ СЕМИНАР- 2022

прочети още
Благодарим на Танцова работилница

Всяка наша идея е сбъдната и оживява на сцената, облечена с красота!

прочети още
Празничен спектакъл

Това е нашето вдъхновение!

прочети още
ДЕКОРИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ

Новото ни предложение- Декори за Детски центрове, градини и училища.

прочети още
Празнично работно време на Еконт

Публикуваме снимка с празничното работно време на Еконт.

прочети още
КОСТЮМИ ЗА ПРИКАЗКИ

20 март - Ден на приказката 

прочети още
Честит празник, Мамо!

С песни , танци и веселба посрещнахме празника на Мама .

прочети още
Малките артисти на ДГ "Незабравка" започват ученето на приказки!

Малките артисти на ДГ "Незабравка" започват ученето на приказки

прочети още
ПРИКАЗНИТЕ ГЕРОИ НА ДЖАНИ РОДАРИ ОЖИВЯХА!

Приказните герои на Джани Родари оживяха в ДЕНЯ на СОФИЯ пред Национална библиотека "Св.св. Кирил и Методий“

прочети още
ОНЛАЙН РЕВЮ КОНКУРС "ГЕРОИТЕ ОЖИВЯВАТ"

Учебен комплекс „Джани РоДари“ организира РЕВЮ - КОНКУРС на костюми от герои по произведения на

прочети още
1480 бр. маски магазин "Карнавал" дари на няколко болници от различни градове

Стартирахме инициатива за изработка на многократни, памучни маски, които да дарим на болници, които имат нужда.

прочети още
Филтър за маски с активен въглен

.

Единствено маските с филтър от активен въглен спират патогенните вируси от типа на Ковит 19.

прочети още
Тържество в ДГ "Ана Козинарова"

Тържество в ДГ "Ана Козинарова" по проект на ЦОИДУЕМ - "Нова година на етносите и Сурва"

прочети още
КОЛЕДНИ ЛАКОМСТВА ОТ КАРНАВАЛ

Готови сме с нашите сладки изненади

прочети още
ПЕЧЕЛИВШИЯ УЧАСТНИК ОТ КОЛЕДНАТА ТОМБОЛА В KRAMER KIDS

Името на печелившото дете, изтеглено днес на 01.12.2019 г

прочети още
ЧЕРЕН ПЕТЪК В КАРНАВАЛ

20 % ОТСТЪПКА от 29.11- 1.12.2019 г.

прочети още
КОЛЕДНА ТОМБОЛА 2019

От 21.11.2019г до 09.12.2019г

прочети още
Есенен карнавал в ДГ „Делфинче“, гр.Варна, кв. Младост

От 11 до 15.11.2019г. в ДГ „Делфинче“, гр.Варна, кв. Младост, се проведе седмица на плодородието. с много забавления и изненади за децата.

прочети още
"Витамини, витамини", при ДГ №45 "Морски свят"

Детска градина № 18 „МОРСКИ СВЯТ” в кв.”Аспарухово”, гр.Варна

прочети още
ATA KIDS с костюми на Карнавал.

Благодарим на ATA KIDS, за страхотния клип с нашите костюми.

прочети още
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА МАГАЗИН 'КАРНАВАЛ''

Магазин “Карнавал”, празнува своята 1 годинка.

прочети още
ГОТОВИ ЛИ СТЕ ЗА Halloween2019!

Скъпи приятели през тази прекрасна и красива есен наближава един супер готин и забавен празник

прочети още
ПРАЗНИК НА КАРТОФА И ПЛОДОРОДИЕТО, гр. КЛИСУРА

На 19.10.2019г в балканското градче, Клисура по традиция се проведе 33-тото издание на фестивала "Празник на картофа".

прочети още
Танцова школа "Нашенци" с диадеми цветя от "Карнавал"

Грандизен Юбилеен концерт: 10 години с "Нашенци" на хорото

прочети още
Светилникът- 100 Години НЧ "Отец Паисий-1919", гр.Сандански

На 16.06.2019г, се проведе грандиозният спектакъл Светилникът,

прочети още
ПЕЧЕЛИВШИТЕ УЧАСТНИЦИ В ТОМБОЛАТА ЗА ДЕТСКА НАРОДНА НОСИЯ

Благодарим на всички, които участваха в нашата Томбола за 1 юни.

прочети още
ДЕТСКА НАРОДНА НОСИЯ - НАШИЯТ ПОДАРЪК ЗА 1 ЮНИ

Здравейте приятели! Утре е 1 юни, празника на нашите деца. Ние от Магазин КАРНАВАЛ искаме да подарим две детски народни носии, една за момиче и една за момче. Ще изтеглим печелившите деца на 2 юни и ще ги обявим тук на страницата, както и в сайта ни https://karnaval.bg

прочети още
ДГ "Щастливо детство", с. Бозвелийско

С много емоции и вълнения на 31.05.2019г., ДГ "Щастливо детство", с. Бозвелийско, изпрати своите бъдещи първокласници.

прочети още
24 май- децата от ДГ "Пролет", с Цонево

На този светъл празни-Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май

прочети още
Нашият подарък от ДГ "Щастливо детство", с. Бозвелийско

Сърдечни благодарности на децата  целия екип на ДГ "Щастливо детство", с. Бозвелийско, и специално на директорката  г-жа Боева за страхотния подарък, който получихме.

прочети още
ИДЕИ ЗА ПАРТИ ГРИМ

ДЕТСКИЯТ ПАРТИ ГРИМ Е ЧУДЕСНО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ВСЕКИ КОСТЮМ.

прочети още
ВАРНЕНСКИ КАРНАВАЛ 2019

Днес се проведе поредният Варненски карнавал 2019.

прочети още
СВЕТИ ВАЛЕНТИН

Наближава месецът на влюбените.

прочети още
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "СУРВА" 2019

Поредният международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2019

прочети още
КУКЕРСКАТА МАСКА

Обичаят кукери, води началото си от преди 6000 години.

прочети още
ЧЕСТИТА НОВА 2019 ГОДИНА

Качване на борда за полет ✨2019✨

прочети още
КОЛЕДАТА в НУ "ХАДЖИ ГЕНЧО", гр. Тетевен

Невероятна коледна изненада зарадва децата от НУ "Хаджи Генчо", гр. Тетевен.

прочети още
СПАЙДЪРМЕН И ПРИНЦЕСА ЕЛЗА

Спайдърмен и принцеса Елза от нашата Коледна томбола.

прочети още
ПЕЧЕЛИВШИТЕ УЧАСТНИЦИ В НАШАТА КОЛЕДНА ТОМБОЛА.

ЩАСТЛИВИ СМЕ ДА ОБЯВИМ ПЕЧЕЛИВШИТЕ ДЕЦА В НАШАТА КОЛЕДНА ТОМБОЛА.

прочети още
КОЛЕДНА ТОМБОЛА

Участвайте в нашата Коледна томбола, от 23.11.2018 г. – 23.12.2018 г.

прочети още
КОЛЕДА

Рождество Христово

прочети още
ХЕЛОУИН

Празникът Хелоуин

прочети още
КАРНАВАЛ

Най-известните Карнавали

прочети още